top of page

2. Ročník: 2010 | Obří puzzle

V druhém ročníku Beskydských rekordů jsme se pokusili během 12 hodin sestavit maxi puzzle Frýdku-Místku. Od stanoveného cíle 2010 dílků nám chybělo doplnit jich necelých tři sta.


21.8.2010 se konaly II. Beskydské rekordy v rámci akcí Beskydského Veseléta s pokusem o zápis do České knihy rekordů. Akci realizovalo Beskydské informační centrum za významné podpory statutárního města Frýdek – Místek. Od 9:00 hodin ráno se účastníci neobvyklé akce plné soutěží a zábavy shromažďovali před asistenty, aby se oficiálně registrovali k účasti na vytvoření rekordu. A o co na Zámeckém náměstí šlo?


Občané Frýdku-Místku se pokoušeli složit obří obraz o rozměrech 5,20 x 2,40 m z 2010 ks puzzlí a zapsat tak město Frýdek-Místek do České knihy rekordů. Na složení obrazu jsme měli 12 hodin, vše začalo nad očekávání dobře, již hodinu po startu se do skládačky zapojilo 250 lidí, což byl opravdu ranní úspěch. Už ve 14 hodin oznámil komisař agentury Dobrý den rovnou tisícovku účastníků rekordu, což naznačovalo, že rekord se podaří vytvořit. Každý, kdo se zapojil do rekordu, obdržel po umístění puzzle od asistentů připínací „placku“ s motivem II. ročníku Beskydských rekordů a poukázku na nápoj.


Atmosféra byla úžasná, lidé si hlídali čas a s nadšením sledovali, jak obraz města pomalu, ale jistě vzniká. Rekord doprovázely soutěžní disciplíny pro všechny, převážně se účastnily děti, které našly více odvahy než dospěláci. Proto i mezi vyhodnocenými jednotlivých soutěžních disciplín byly převážně děti, které z rukou skvělého moderátora dne Petra Rychlého převzaly odměny.


Nebylo to však všechno, co se na náměstí ve Frýdku odehrávalo. Pozornost kromě skládání puzzlí upoutávalo vystoupení mažoretek Nicol ze slovenské Turzovky, které v letošním roce obhájily mistrovský titul ve velkých formacích junior SR. V odpoledním programu nadchli návštěvníky odborníci ve svých netradičních disciplínách. Na pódiu byl viděn nejen step a umění v bojovém sportu Taekwondo, ale také špičkové kousky – bike-trialovou show, nad kterou se tajil mnohým dech. Tu předvedla skupina Metal Trials. Nakonec, velká show se udála i při jazykových dovednostech, kdy účastníci soutěže překládali česká slova do slovenštiny.


Po celou dobu lemovaly náměstí stánky s rukodělnými řemeslnými výrobky, které lákaly k zastavení. V 17:00 hodin byl registrován 13-ti stý účastník rekordu, což byl výsledek, který naznačoval, že rekord je ohrožen. To se potvrdilo ve 21:00 hodin, kdy v čase ukončení rekordu bylo registrováno pouze 1711 účastníků. Před téměř dokončeným obrazem města postávali účastníci rekordu s lítostí, že se nám rekord nepodařil. Někteří zde byli od rána, někteří přicházeli znovu ve večerních hodinách se zvědavostí, jak to všechno dopadlo.


Jak málo stačilo, abychom se stali rekordmany, si dovede spočíst každý. „Je to škoda,“ říkali všichni, kdo se zapojili. „Vždyť účastníků akce Beskydské rekordy bylo na Zámeckém náměstí po celý den opravdu dostatek k tomu, aby se rekord povedl (odhadem 4 tisíce). Všem zklamaným vyvstává otázka: „Proč se lidé nezapojili do soutěže i přesto, že byli na místě samotném?“ Přesto, že se rekord nepodařil, chceme poděkovat všem občanům a návštěvníkům města, kteří se aktivně zapojili do skládání obrazu, moderátorovi Petru Rychlému, který po celý den vytvářel spolu s ostatními účinkujícími skvělou atmosféru, všem, kteří se zasloužili o to, že si děti se svými rodiči mohli hrát, soutěžit a zažít spoustu zábavy.


Díky patří také všem partnerům, jenž tuto akci podpořili a také organizačnímu týmu, zejména Nikole, Denise, Lence, Simoně, Lucce, Dáši, Karolíně, Davidovi, Ivě, Petře, Andrei, Marceli, Vaškovi, Tondovi, Martinovi a Hance, Igorovi a Romanovi.


16 zobrazení
bottom of page