top of page

Recepty štrúdlů 2022




01 | Tažený jablečný štrúdl - vítěz kategorie sladký štrúdl

Jan Gajdacz


Ingredience:


280 g hladké mouky | 2 lžíce oleje | 100 ml teplé vody | 1 lžička octa | 1 vejce | špetka soli | 100 g rozpuštěného másla | 6 jablek oloupaných a nakrájených na drobné plátky | 4 lžíce strouhaného kokosu | 1 skořicový a 1 vanilkový cukr | rozinky namočené v rumu | 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů


Postup:


Zpracovat těsto, do mísy prosit mouku, smíchat vejce, vodu, olej, ocet a ručně vypracovat těsto. Až z těsta vyjde vzduch, utvořit bochánek a na 20 minut schovat pod utěrku, poté těsto rozválet a natáhnout rukou. Potřeme máslem, posypeme strouhankou, dáme nakrájená jablka, ořechy, rozinky, posypeme vanilkovým cukrem a skořicovým a zavineme. Pečeme v troubě 200 stupňů asi 45 minut a během pečení potřeme 2 krát máslem a po vytažení opět potřeme máslem a pocukrujeme.



02 | Štrúdl od Ivet

Iveta Macháčková


Ingredience:


250 g hladká mouka | 250 g máslo | sůl | 6 lžic vody


Postup:


Mouku, pořádně vychlazené máslo, sůl a vodu zpracujeme dohromady . Těsto rozválíme, dáme nakrájená jablka, sáček vanilkového cukru/posypu a skořice, na jablka dáme máslo cca 3 plátky, zatočíme, potřeme vajíčkem a dáme péct.



03 | Hruškový štrúdl s marcipánem a mandlemi

Michaela Mertová


Ingredience:


8 hrušek | šťáva z 1 citronu | krupicový cukr | špetka badyánu, hřebíčku a kardamomu | vanilkový pudink | marcipán | vejce na potření | loupané mandle | tažené těsto na štrúdl (mouka, máslo, sůl a voda)


Postup:


Z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto – smícháme mouku se solí a promísíme s máslem pokojové teploty, když se nám bude směs žmolit, přidáme vlažnou vodu a hněteme, až je těsto pěkně kompaktní, hladké a vláčné. Přiklopíme miskou a necháme v pokojové teplotě 20−25 minut odpočinout. Hrušky nakrájíme na plátky, zakápneme citr. šťávou, aby nezhnědly, smícháme s kořením, cukrem, pudinkem, marcipánem a nasekanými mandlemi. Směs rozdělíme na těsto, potřeme vejcem a plát těsta několikrát propíchneme, aby mohla unikat pára. Pečeme asi 40 min při teplotě 200st. Před podáváním je posypeme moučkovým i vanilk. cukrem.



04 | Jablečný závin s marcipánem

Magda Jedličková


Ingredience:


celozrnné listové těsto (celozrnná špaldová mouka, máslo, vejce, ocet, voda, sůl) | jablka | marcipán


Postup:


Na rozválené těsto položíme strouhaná jablíčka a marcipán, zabalíme a potřeme vejcem. Pečeme na 200°C cca 15 min.



05 | Čoko štrúdl s lemon curdem

Žaneta Žišková


Ingredience:


Těsto: 120 g rostlinný tuk | 230 g hladké mouky | 50 g másla | 1 vejce | 1 lžíce mléka | špetka soli | křepelčí vejce

Náplň a zdobení: čoko pecičky | domácí lemon curd | nadrcené kakaové boby | drcený růžový pepř | bílkový sníh flambovaný | sušený citron


Postup:


Odvážíme si mouku a posolíme. Poté vypracujeme v těsto 120 g mouky s rostlinným tukem a poté ho spojíme s druhým těstem, které vypracujeme se zbytkem mouky, máslem, vajíčkem a mlékem. Necháme odležet v ledničce. Poté vyválíme na tenký plát, posypeme kakaovými boby s růžovým pepřem, pomažeme lemon curdem a posypeme pecičky čokolády. Zavineme a pečeme v troubě. Po vytažení z trouby necháme zchladnout, pomažeme lemon curdem, ozdobíme sněhem, který flambujeme a položíme plátky sušeného citronu.







01 | Závin á la roláda - vítěz kategorie slaný štrúdl

Magda Jedličková


Ingredience:


celozrnné listové těsto | vejce | šunka | cibule | kapie | máslo | sůl | pepř

Postup:


Na másle zpěníme jemně krájenou cibuli, přidáme vejce, osolíme, opepříme a připravíme vaječinu. Na rozválené těsto položíme šunku, přidáme vaječinu, nakládané kapie, zabalíme a potřeme vejcem. Pečeme na 200°C cca 15 min.



02 | Ivetin slaný štrúdl

Iveta Macháčková


Ingredience:


domácí listové těsto | mleté maso | majoránka | česnek | vejce | strouhaný sýr | sůl | pepř

Postup:


Těsto rozválíme, rozprostřeme masovou směs, zavineme, potřeme vajíčkem a dáme péct do růžova.



03 | Bazalkový štrúdl

Žaneta Žišková


Ingredience:


listové těsto | rajčata | čerstvá bazalka | mozzarella | olivový olej | bazalkový olej | černý sezam | pistácie | parmezán | křepelčí vejce | strouhanka | zelený pepř | sůl

Postup:


Rozválíme si listové těsto, posypeme rovnoměrně strouhankou a parmezánem, rozložíme rajčata a mozzarellu na plátky, osolíme, opepříme, posypeme nasekanými pistáciemi a bazalkou, pokapeme olivovým a bazalkovým olejem a zatočíme do štrúdlu. Pomažeme křepelčím vajíčkem s parmezánem, posypeme černým sezamem a rozdrceným zeleným pepřem.




04 | Štrúdl se sušenými švestkami a slaninou

Michaela Münsterová


Ingredience:


domácí listové těsto | sušené švestky | slanina | vajíčko | mandlové hranolky na posypání

Postup:


Připravíme si domácí listové těsto, rozválíme ho, vyložíme jej plátky slaniny, na které rozprostřeme sušené švestky rozkrájené na menší kousky, zavineme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kousíčky slaniny a mandlovými hranolky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 25 minut.





05 | Štrúdl s grilovaným bůčkem v župánku z mléčného karamelu posazeným na domácí slaninádě, osvěžený piklovanou cuketkou

Miloš Semenyšin


Ingredience:


na ohni grilovaný bůček | domácí slanináda | nakládaná cuketa | listové těsto | mléčný karamel Danka | mozzarella

Postup:


1. připravíme si domácí slaninový džem (lze ho i zakoupit ve farmářských krámcích) - 1.3 kg uzený bok nakrájený na tenké plátky a pak na nudličky, cibule 4 ks na tenké plátky, česnek 8 nakrájený nadrobno, jablečný ocet 250 ml, třtinový cukr 200 g, javorový sirup 125 ml, bourbon 100 ml, 375 ml černá káva silná, pepř 1 PL. V širokém litinovém kastrolu na středním plameni mícháme slaninu (uzený bok), až pustí tuk a opeče se dozlatova. Vybereme ji děrovanou sběračkou a odložíme na talíř vyložený papírovými utěrkami. Z hrnce vylijeme všechen tuk až na 2 lžíce (přebytečný tuk můžete v uzavíratelné sklenici uchovat v chladničce a používat místo oleje na opékání). Do hrnce vsypeme cibuli a česnek a na středním plameni zvolna opékáme 6 minut dosklovita. Přidáme zbylé přísady a ztlumíme oheň. Zvolna přivedeme za stálého míchání k varu a vaříme 2 minuty. Pak vmícháme odloženou slaninu. Odklopené zahříváme 3–4 hodiny, až se cibule téměř rozpustí a džem zhoustne, zesirupovatí a bude mít karamelově hnědou barvu. Podle potřeby můžeme podlít vodou. (Lze připravit i v troubě při 180°C.) Přendáme do sterilizovaných sklenic, uzavřeme a uchováváme v chladu 1 měsíc nebo 6 měsíců v mrazáku. Lze podávat studené, při pokojové teplotě i rozehřáté.


2. připravíme si grilovaný bůček - naložíme cca kilový, krásný bůček v soli a grilovacím koření (samozřejmě svým vlastním domácím), zavakuujeme do sáčku a necháme minimálně den marinovat, pak jej připravíme metodou Sous-Vide na 74°C 12 hodin. Poté bůček upečeme na venkovním grilu dozlatova. Necháme vychladnout.


3. připravíme e si mléčný karamel - smícháme mléko z farmy s cukrem a za neustálého míchání vařte 12 hodin. Lépe ale uděláte, když si hotový mléčný karamel pod značkou Mléčný karamel Danka zakoupíme ve farmářském obchůdku.


4.připravíme si pilkované (nakládané) cuketky - mladé cukety 500 g, menší cibule 1 ks, sůl 2 lžíce, jablečný ocet 500 ml, cukr krupice 220 g, prášková hořčice 2 lžičky, mírně podrcené hořčičná semínka 2 lžičky, kurkuma 1 lžička. Smícháme cukety, cibuli a 500 ml studené vody, přimícháme sůl a necháme hodinu stát. Mezitím smícháme v kastrůlku všechno ostatní, zahřejeme a mícháme a vaříme, dokud se cukr nerozpustí (2–3 min). Vychladíme na pokojovou teplotu. Papírovými utěrkami osušíme cukety a cibuli, vmícháme vychladnou octovou směs a rozdělíme do sterilizovaných sklenic. Pokud je potřeba, trošku dolijeme vodou, ať je zelenina pokrytá. Dáme do lednice odležet minimálně na dva dny.


5. začneme se štrúdlem - plát listového těsta potřeme slaninádou, vychladlý grilovaný bůček nakrájíme na tenoučké plátky, které lehce pomažeme mléčným karamelem Danka ( v původním receptu byl pro lehkou pikantnost zvolen mléčný karamel s chilli, ale lze samozřejmě použít i bez příchuti). Plátky bůčku poklademe na slaninový džem na ně naskládáme nakládané cuketky, vše posypeme strouhanou mozzarellou. Těsto zavineme do štrúdlu a dáme péct na půl hodiny do rozehřáté trouby (teplota okolo 190°C dle typu trouby) Pak necháme vychladnout a s radostí a s úctou k chuti sníme.




249 zobrazení
bottom of page