top of page

Recepty štrúdlů 2017


Sladké recepty:

01 | Sladký štrúdl "Jablůňka"

Květa Urbancová


Ingredience: Těsto: 30 dkg hladká mouka, 1 ks žloutek, 1/2 kávové lžičky soli, 250 g másla, 200 g zakysané smetany, troška octu, 2 polévkové lžíce bílého vína

Náplň: Máslo 150g, nastrouhané jablka 500g, med, skořice, vanilkový cukr, vlašské ořechu, rozinky, citronová kůra, tmavý rum


Postup: Těsto: Všechny ingredience na těsto zpracujeme do hladka, proválíme a necháme odpočinout v lednici 1 den. Jablíčková náplň: Na rozpuštěném másle (150 g) opražíme nastrouhaná jablka (500 g), ze kterých jsme vymačkali šťávu. Přidáme trochu medu, skořice, vanilkový cukr, nasekané vlašské ořechy, rozinky, citronovou kůru a trošku rumu. Při neustálém míchání na ohni prohříváme a dochucujeme dle vlastních požadavků chuťových buněk, pak přidáme dle libosti trošku mletých piškotů pro spojení. Nádivku necháme vychladnout, nejlépe si jí připravíme den dopředu.


Listové těsto rozválíme na obdélníkový tvar asi 20x40 cm a navršíme jablkovou nádivku rovnoměrně k okraji v šířce asi 8 cm po celé délce těsta. Okraje pomažeme rozšlehaným vajíčkem a přeložíme přes nádivku. Můžeme ze zbylého těsta vytvořit různé variace ozdob a poklást na vrchní část, pomažeme vajíčkem a dáme péct do trouby na 180 stupňů, asi 35 – 40 min.


Po upečení necháme vychladit a poprášíme mletým cukrem s vanilkou, při porcování můžeme ozdobit puckou zakysané smetany, na kterou položíme čerstvé ovoce s větvičkou máty.

 

02 | Babiččin jablečný štrůdl

Agáta Chrastinová


Ingredience: Listové těsto, jablka, rozinky, mléko, ořechy (vlašské, pekanové,...), rum, vejce, cukr, skořice


Postup: Den předem namočit rozinky do mléka a ořechy do rumu. Rozválet listové těsto, nandat nastrouhané jablka se skořicí a cukrem, promíchané s ořechy a rozinkami. Zavinout, potřít rozšlehaným vejcem, do růžova upéct.

 

03 | Kynutý štrúdl s povidlovo-makovou náplní

Žaneta Kohutová


Ingredience: Mouka, Vejce, mléko, droždí, cukr, povidla, mák, ořechy, rum či aroma


Postup: Udělám kynuté těsto z mouky, vajíčka, mléka, droždí a cukru. Nechám vykynout cca 1-2 hod. Poté vyvalíme, pomažeme vajíčkem a nanášíme smíchanou směs s domácím mákem, povidly, oříšky a trochou rumu. Zabalíme a pečeme při 180° cca 20-40 min.

Zajímavost:

Recept pochází od babičky, která si od roku 1940 psala své recepty do knížky.

 

04 | Vesnický závin

Jaroslava Pivoňková


Ingredience: 450 g hl. mouky, 1 Hera, 1 vejce, sůl, 2 lžíce octa, 7 lžic vody, jablka, cukr, skořice, ořechy, pohanka lámanka


Postup: Z přísad zpracujeme těsto, necháme v lednici odležet, pak vytvoříme záviny. Na závěr posypeme pohankou lámankou.

Zajímavost:

Tento závin pekla moje maminka, já ho peču asi 50 roků. Recept jsem dala mnoha známým a všem chutnal.

 

05 | Makový závin s rybízem

Lucie Kalmusová


Ingredience: Těsto: 300 g hl. Mouky, 125 g másla, 150 ml mléka, 1 lžíce cukru, 20 g droždí, špetka soli

Náplň: 100 g mletého máku, 100 ml mléka, 25 g másla, 1/2 vanilkového cukru, Rum, lžíce povidel, 30 g cukru, rybíz


Postup: Do pekárny dáme tekuté ingredience, poté sypké, zapneme program na těsto. Mléko přivedeme do varu, v něm rozpustíme máslo, přidáme cukry, povidla a mák a povaříme. Necháme vychladnout. Poté přidáme rum a rybíz. Těsto rozválíme, poklademe náplní, svineme do závinu a pečeme do zlatova.

Zajímavost:

Recept je od mé babičky, peče nám ho vždy v zimě a je tak úžasný, že se po něm jen zapráší.

 

06 | Poctivý štrůdlík

Iveta Podžorná


Ingredience: Domácí listové těsto, Piškoty, Jablka, Rozinky, Kokos, Citron, Skořice, Ořechy

Postup: Postup: Na těsto namažeme máslo, posypeme trochou strouhanky, dáme jablka, skořici, kokos, rozinky, vanilkový cukr, ořechy, celé piškoty a pokapeme máslem. Zabalíme a namažeme žloutkem.

Zajímavost:

Recept jsem za 30 let manželství, kdy na vánoce každým rokem peču 16 závinu, vymyslela sama.

 

07 | Jogurtový závin s hruškami

Michael Šalamon


Ingredience: 150 g rostlinného tuku HERA, 350 g polohrubé mouky, 1 žloutek, špetka soli, 1 a 1/2 kelímku jogurtu Náplň - hrušky, skořice, cukr, brusinky


Postup: Z prvních pěti uvedených surovin vyválíme vláčné těsto, poklademe nastrouhanými hruškami, posypeme cukrem, skořicí, brusinkami, zabalíme, potřeme vejcem a upečeme.

Zajímavost:

Pochází z rodinné kuchařky.

 

08 | Bramborový štrůdl s mrkví

Adéla Elisha Šalamonová


Ingredience: Těsto: 200 g vařených brambor, 300 g polohrubé mouky (může být i hrubá), 100 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, 100 g cukru (nemusí být)

Náplň: 1 jablko, 20 g másla, 3 mrkve, Kokos, Rozinky, Cukr, Vejce na potření

Postup: Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které dáme na 1 hodinu do lednice. Pak jej rozválíme na tloušťku asi 1/2 cm, do misky dáme na tenké půl kolečka nakrájené jablko, cukr a máslo, zakryjeme folií na potraviny a dáme cca na 3 minuty do mikrovlnky, jablko nám trošičku zkaramelizuje. poté naklademe na těsto, posypeme nastrouhanými mrkvemi, kokosem, rozinkami a cukrem. Stočíme, jako klasický závin, potřeme vajíčkem a pečeme do růžova. Krájíme až po vychladnutí.

Zajímavost:

Nechtěla jsem dělat klasický štrůdl z listového těsta, tak jsem hledala inspirace jinde, náplň jsem si vymyslela sama, jelikož byla plná lednice mrkví a jablko jen jedno, moc nám to zachutnalo, tak děláme častěji 🙂

 

09 | Strudel a\'la Mały Wiedeń

Ewa Bojdys


Ingredience: ciasto filo, jabłka kwaśne i słodkie, cynamon, rodzynki, orzechy, masło, cukier puder, jajko, prażone płatki mogdałów, sok z cytryny

Postup: Strudel jabłkowy a\'la Mały Wiedeń Rodzynki zalać gorącą wodą żeby zmiękły. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na dość małe kawałki, skropić cytryną. Następnie wymieszać z cynamonem cukrem pudrem, rodzynkami i drobno posiekanymi orzechami. Trzymać pod przykryciem przez 15 minut. Arkusz ciasta filo położyć na kuchennym ręczniczku, posmarować roztopionym masłem. Nadzienie posmarować na całej powierzchni ciasta. Zaczynając od najbliższego brzegu zwijać strudel pomagając sobie ręczniczkiem i lekko przyciskając, by strudel był zwarty. Delikatnie przenieść zwinięty strudel na blachę. Można posmarować przed samym pieczeniem rozbełtanym żółtkiem i posypać migdałami. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu posypać pudrem.

Zajímavost:

Przepis babci Zosi.

 

10 | Štrúdl 4 Seasons

Mgr. Lusine Galstjanová


Ingredience: Listové těsto, Sušené meruňky, Sušené třešně, Ořechy, Vanilka, Skořice, Máslo, Cukr

Postup: Rozvalíme těsto, doplníme nádivkou, otočíme a pečeme v troubě 30 min.

Zajímavost:

Je originální, protože sušené ovoce dávají zvláštní chuť.

 

11 | Jablečné pokušení

Jana Machačová


Ingredience: Těsto: 280 g hl. mouky, 2 lžičky hr. Mouky, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 125 g tuku, 125 g tvarohu, 1 vejce a 1vejce na potření

Náplň: 1 kg jablek, vanilkový a pískový cukr na oslazení jablek, 4 lžíce sekaných vlašských ořechů, 2 lžíce spařených rozinek, 1 lžíce skořice, 2 lžíce másla, 4 lžíce strouhanky

 

12 | Makový se švestkami

Magda Jedličková


Ingredience: Máslo, Hladká mouka, Ocet, Voda, Vejce, Sůl na těsto, Mák, Cukr, Mléko, Švestky, Skořice Postup: Klasické zpracování těsta - příprava dvou a překládání. Uvaření náplně a zabalení do těsta. Zajímavost: Recept na těsto tradiční rodinný, náplň velmi oblíbená ale okoukaná v obchodě.

 

Slané recepty



01 | Slané Štandelky

Květa Urbancová


Ingredience: Těsto:500 g hladká mouka, 250 ml vody, trošku octu, trošku bílého vína, trošku soli nebo můžeme listové těsto koupit k ušetření času

Nádivka:1 pomazánkové máslo, 100 g zelený hrášek (může být mražený), 100 g steril. slaná kukuřice, 100 g malých kostiček mrkve (trochu povařená, ne rozvařená do měkka), již zchladlá, 100 g sýr niva, nastrouhaný 50 g sýr cihla 45 %, 100 g uzené šunky, na jemné kostičky (nemusíte dávat, pokud chcete bezmasou pochoutku)


Postup: Vše promícháme v misce a utvořenou hmotu pokládáme v přiměřeném množství na vyválená kolečka těsta doprostřed. Postup: Vypracujeme hladké těsto, necháme 1 den odležet v lednici - nebo použijeme zakoupené, pak vyválíme na 1/2 cm vrstvu a vykrajujeme kolečka o velikosti 7-8 cm. Okraj potřeme rozšlehaným vejcem a naplníme doprostřed připravenou nádivkou. Půlku těsta přeložíme k okrajům a utvoří se mušlička, kterou po okrajích zatlačíme konečky vidličky. Dáme na plech, potřeme vajíčkem, propícháme pár dírek a posypeme grilovacím kořením nebo kmínem. Dáme péct do trouby při teplotě 180 stupňů, asi 30 min., až je povrch krásně růžový. Po vyjmutí konzumujeme teplé ale i za studena.

 

02 | Štrúdl pro pořádné chlapy s chilli

Žaneta Kohutová


Ingredience: čerstvé listové těsto, sýr gouda (plátky), balkánský sýr, pikantní salám (herkules nebo poličan), šunka s vysokým obsahem masa, plátky rajčat, čerstvé bylinky (bazalka, oregano, chilli)


Postup: Na střed vyváleného listového těsta pomažeme chilli pastou a na ní poskládáme těsně vedle sebe plátky sýra, na ně plátky vybrané uzeniny pak další vrstvu sýra (balkánský) a měsíčky rajčat. Podle chuti můžete okořenit. Zavineme a pomažeme žloutkem. Pečeme 20-30 minut na 150-180 stupňů.

 

03 | Závin s masovou směsí

Lucie Kalmusová


Ingredience: Těsto: 500 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru, 30 g Hery, 1/2 kostky droždí, 125 ml vlažné vody

Náplň: 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, kousek řapíkatého celeru, 400 g mletého masa, 2 lžíce rajského protlaku, Sůl, Pepř, Oregano, Strouhanka, 100 g balkánského sýru


Postup: Do pekárny dáme tekuté ingredience a poté sypké, nakonec cukr a droždí. Zapneme program na těsto. Na oleji opečeme najemno nakrájenou cibuli, česnek, mrkev a celer. Přidáme mleté maso a orestujeme. Vmícháme rajský protlak, okořeníme a dusíme doměkka. Necháme zchladnout a vmícháme nakrájený sýr a strouhanku. Těsto rozválíme, poklademe náplní, stočíme do závinu a pečeme do zlatova.

Zajímavost:

Jak vznikl recept si už nepamatuji, peču ho dlouho a celá naše rodina jej miluje. Je výborný jako pohoštění k vínu, ale je vhodný I jako večeře.

 

04 | Rýžový závin

Petr Pavlíček


Ingredience: 400 g listové těsto, 1 balíček čokoládového pudinkového prášku, 500 ml mléka, cukr (dle chuti), 1 hrnek rýže, 50 g másla, mléko (aby sladká rýže nebyla suchá), pikantní marmeláda, cukr

Postup: Uvaříme pudink - necháme vychladnout. Po-té sladkou rýži (kdo chce, přidá rozinky) - necháme vychladnout. Z těsta vyválíme tři obdélníky a postupně je potřeme: marmeládou, sladkou rýži a pudinkem. Srolujeme. Propícháme vidličkou. Přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem. Upečené posypeme cukrem. Pečeme při cca 190 stupních Ceslsia, cca 20 minut do zlatohněda.

 

05 | Kopřivák

Petr Pavlíček


Ingredience: 400 g listové těsto, 500 g kopřivové listy, 100 g špek, 300-400 g uzené mase, jedna cibule, několik česnekových stroužků, polévková lžíce hladké mouky, koření: muškátový květ, pepř, sůl


Postup: Kopřivový špenát: Na špeku osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, podlijeme vodou, přidáme umyté nasekané kopřivové listy, zahustíme hl. moukou, přidáme koření a chvilku provaříme v hustou směs. Poté vmícháme na kostičky nakrájené uzené. Necháme vychladnout.


Štrúdl: Listové těsto rozdělíme na tři díly, vyválíme na tenké obdélníky. Pomažeme kopřivovým špenátem a srolujeme a krásně vidličkou propícháme.

Pečení: Pečeme při cca 190 stupních Celsia, cca 20 minut do zlatohněda.

Zajímavost:

Spojení zdravého a nezdravého: kopřivy a se špekem a uzen

 

06 | Závin co dům dal

Michael Šalamon


Ingredience: Listové těsto, Olivový olej, Rajče, Kuřecí maso, Mozzarella, Uzený sýr, Slanina, Šunka, Bylinky, Zakysaná smetana, Špenát

Postup: Těsto vyválíme, pomažeme smetanou, poklademe šunku, rajčata, mozzarellu, potřeme olivovým olejem, poklademe slaninu a posypeme kuřecím masem, špenátem, bylinkami, uzeným sýrem a zatočíme. Potřeme olivovým olejem a pečeme

Zajímavost:

Vznikl na oslavě narozenin, kdy jsem trochu experimentoval, co dát do závinu, aby zaujal a chutnal všem. Nakonec z toho vzniklo, co dům dal, co zůstalo a nebylo na studených mísách. Paradoxně tento závin zmizel jako první a každý chtěl ještě 😀 Nakonec každý odcházel s receptem v ruce 🙂

 

07 | Špenátový závin s červenou čočkou a máslovou dýní

Adéla Elisha Šalamonová


Ingredience: 1 balení listového těsta, 1 cibule nakrájená na kostičky nadrobno, Olivový olej, 300 g máslové dýně (1 menší) zbavené semínek, oloupané a nakrájené na kostičky, 100 g čerstvého baby špenátu, 250 g červené loupané čočky BIOHARMONIE, Tymián na dochucení, Pepř a sůl, 1 vejce


Postup: Ve větším hrnci zpěňte na oleji cibulku. Přidejte propláchnutou čočku, kostičky dýně a špenát. Vše promíchejte, nechte asi 5 minut orestovat a podlijte vodou. Osolte a opepřete. Dle potřeby vodu dolévejte, aby se čočka uvařila. Vařte asi 10 - 15 minut. Voda by se měla za tuto dobu zcela vyvařit a jednotlivé suroviny změknout. Vznikne vám hustá kaše – náplň do závinu. Předehřejte troubu na 180°C. Listové těsto rozválejte na tenkou placku, kterou potřete vzniklou směsí. Neroztírejte ji až do kraje. Závin zabalte, okraje přimáčknete k sobě, aby náplň nevytékala. Potřete rozšlehaným vejcem.Vložte na plech s pečícím papírem a pečte asi 30-40 minut. Povrch by měl být krásně zlatavý.

Zajímavost:

Nevěděli jsme, co s červenou čočkou, tak jsme ve starých receptech našli toto...

 

08 | Slaný štrúdl se zelím

Silvie Večeřová


Ingredience: Listové těsto, Anglická slanina, Červené nebo bílé zelí, Paprika červená a zelená, Cibule, Uzenina – klobása, Majoránka, Tvrdý sýr, Strouhanka


Postup: Cibuli pokrájíme nadrobno, papriky a slaninu na kostičky a orestujeme na pánvi. Jakmile slanina pustí dost tuku, přidáme červené zelí a dochutíme majoránkou. Vypneme zdroj tepla a necháme směs odstát a vychladnout. Na rozválené listové těsto vrstvíme: strouhanku, plátky sýra (může být i strouhaný) a podíl zelné směsi aby zbylo na připravený počet dílů těsta, zasypeme zase strouhankou a zabalíme. Hotové šišky štrůdlu přeneseme na plech s pečícím papírem a pečeme při 200°C 25-35 min (pohledově dozlatova protože ingredience nepotřebují dlouhou tepelnou úpravu).

 

09 | Sýrovo-šunkový štrůdl

Martina Petra Brázdilová


Ingredience: Listové těsto, Ostrý kečup, Šunka, Plátkový sýr, Cibule, Oregano


Postup: Rozválíme těsto, namažeme ho ostrým kečupem, poskládáme na něj plátky salámu a sýru, kolečka cibule a posypeme oreganem. Závin uzavřeme a na konec ještě posypeme oreganem, dáme do trouby péct na 200 °C.

 

10 | Divoká Elen

Mgr. Lusine Galstjanová


Ingredience: Listové těsto, Hovězí sušené maso naložené v bylinkách a v česneku, Vejce, Kmín, Lněné semínka


Postup: Rozvalíme těsto, doplníme nádivkou, otočíme a pečeme ve troubě 30 min.


Zajímavost:

Je originální, protože je to neobvyklá kombinace.

 

11 | Žampionový štrúdl

Jitka Konečná


Ingredience: 400 g žampionů, 1 kus pórku, Listové těsto, Sůl, Pepř, Muškátový oříšek, Mletý kmín, Špetka chilli, Grilovací koření, Olej, Vejce


Postup: Pórek nakrájet na kolečka a orestovat na rozpáleném oleji, přidat žampióny nakrájené na plátky, osolit, okořenit pepřem, kmínem a špetkou grilovacího koření, podusit do měkka až se vydusí všechna voda. Až poté přidat strouhaný muškátový oříšek, chilli a dle chuti ještě grilovací koření. Po vychladnutí naplnit směsí závin, potřít rozšlehaným vejcem a dát péct.


Zajímavost:

Recept vznikl náhodně z potřeby zpracovat velkou úrodu žampionů a pórku, kterou jsme před pár lety sklidili na zahradě.

 

12 | Dýňový štrúdl

Klára Tašnerová


Ingredience: Listové těsto, 4 stroužky česneku (posekané), 1 dýně Hokaido, 1 cibule, koření bez glutamátu, cukr dle chuti, anglická slanina


Postup: Příprava těsta listového, příprava náplně = nakrájíme cibuli, dýni Hokaido, česnek, vše osmahneme, část propasírujeme, část rozmačkáme, přidáme osmaženou slaninku, náplň zatočíme do listového těsta a pečeme do zlatova.

72 zobrazení
bottom of page