Recepty štrúdlů 2019



Sladké recepty:

01 | Povidlový perníkáč

Jitka Hlavatá


Ingredience:

perníkové těsto | povidla | vejce na potření Perníkové těsto: 300 g hladké mouky | špetka soli | 1 sáček prášku do perníku | 100 g moučkového cukru | 50 g rozpuštěného másla | tekutý med

Postup:

Rozválet těsto na tenký plát, potřít povidly, zatočit, pomazat rozšlehaným vejcem, propíchat a péci 35 mint na 170 stupňů, rozkrájet horké.

02 | Banánový sen

Podžorná Iveta


Ingredience:

listové těsto | 3 vajíčka | lžíce másla | 4 jablka | lžička skořice | 5 banánů | vanilkový cukr | lžíce moučkového cukru | rozinky namočené v rumu


Postup:

Listové těsto rozkrojím na dva díly. Budou dva štrúdly. Ingredience jsou napsané na jeden díl štrúdlu. Takže vezmu jednu půlku těsta a rozválím na velký plát 40 x 45 cm. Mašlovačkou pomažu těsto máslem, pak pokladu nastrouhaná jablka, posypu jablka skořicí, vanilkový cukr, trochou moučkového cukru a přidám rozinky. Navrch pokladu banány a zaroluji. Těsto pomažu vajíčkem a dám do předem vyhřáté trouby péct na 180 stupňů cca 35 až 40 minut za stálého mazání vajíčkem.

03 | Jablečný štrúdl

Gabriela Držíková


Ingredience:

listové těsto | vejce | jablka | skořice | cukr | rozinky | strouhanka


Postup:

Těsto posypeme vrstvičkou strouhanky (aby nevytekla jablečná šťáva). Jablka nastrouháme a smícháme je s rozinkami. Jablečnou směs položíme na těsto se strouhankou. Posypeme skořicí a cukrem. Těsto zavineme. Potřeme vejcem. Pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě cca na 200 stupňů.

04 | Tažený makový s višněmi

Dagmar Prokopová

Ingredience:

klasické tažené těsto | mák | cukr | mléko | kompotové višně bez pecek | máslo na pomazání

Postup:

Roztáhnout těsto na plát, ten potřít máslem a rozetřít usmažený mák, posypat višněmi, zarolovat, dát na plech s pečícím papírem. Propíchat vidličkou a potřít vodou. Péct ve vyhřáté troubě na 180 stupňů 35 minut. Vychlazené pocukrovat a nakrájet.

05 | Podkova

Radmila Vojtková


Těsto:

375 g hladké mouky | 180 g cukru moučka | 120 g Hery nebo másla | 2 vejce (půl vajíčka nechat na potření) | 1 prášek do pečiva | asi 5 lžic mléka | trochu citronové šťávy a kůry

Náplň:

asi 10 strouhaných jablek | trochu cukru krupice | lžička skořice | hrst na hrubo sekaných ořechů | kdo má rád – rozinky v rumu | trochu strouhanky


Bílková peřina

2-3 bílky | cukr krupice (odhadem 4 lžíce)

Posyp:

hrst sekaných ořechů | 4 nakrájené dílky čokolády na vaření


Postup

Z uvedených přísad na těsto vypracujeme hmotu (dá se použít domácí pekárna), kterou necháme chvíli v chladu ztuhnout. Rozdělíme na dva díly a vyválíme dlouhý obdélník. Posypeme strouhankou a pokryjeme podélně jablkovou náplní. Přehneme nejdříve kratší strany, poté přes sebe obě dlouhé. Pomocí silikonového válu přeneseme na plech s pečícím papírem, skládaným švem dolů. Na plechu vytvarujeme rukama podkovu. Postup zopakujeme ještě s druhým dílem těsta. Dáme péct do vyhřáté trouby, až povrch začne růžovět, nastříkáme nebo lžíci navrstvíme nahoru po celé délce podkov ušlehanou bílkovou pěnu. Vydatně posypeme směsí ořechů a čokolády a dáme dopéct. Bílková pěna začne na bocích lehce hnědnout, to je znamení k vytáhnutí z trouby. Pro slavnostní chvíle podkovu dozdobíme lístky máty nebo meduňky a růžičkou z jablečné slupky.

06 | Jablečný štrúdl

Magda Jedličková


Ingredience:

listové těsto | jablka | rozinky | vlašské ořechy | skořice | cukr

Postup:

Nastrouhat jablka a smíchat s cukrem, rozválet těsto a na něj dát jablka, posypat rozinkami, oříšky a skořicí. Zamotat a potřít vejcem. péct 15 min. na 200 stupňů.

07 | Rakytníkový závin s domácím levandulovým pudinkem

Lenka Pospíšilová

Ingredience:

listové těsto | čerstvé plody rakytníku | cukr | čerstvá (nebo sušená) levandule | 2 žloutky | 3 lžičky másla | 2 hrnky mléka | 2 lžíce kukuřičného škrobu | špetka soli | mandle na posypání

Postup:

Nejdříve si připravíme levandulový domácí pudink: žloutky s cukrem ušleháme do husté pěny a ochutíme levandulovým domácím sirupem, v mléce si předem vymacerujeme květy levandule a v třetině mléka rozmícháme 2 lžíce kukuřičného škrobu a špetku soli. Zbývající mléko dáme vařit. Když začne vřít přidáme 5 lžic ke žloutkům a dobře rozmícháme. Do zbytku vroucího mléka nalijeme mléko se škrobem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, pak přilijeme žloutkovou směs a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme máslo. Hotový vychladlý levandulový pudink rozetřeme na listové těsto a posypeme čerstvými plody rakytníku. Těsto zabalíme jako štrúdl a upečeme, před koncem posypeme mandlemi.

08 | Tažený štrúdl s karamelizovanými jablky

Žaneta Žišková

Těsto:

hladká mouka | vejce | ocet | voda | sůl | másl


Náplň:

pražené ovesné vločky | rozinky | karamelizované jablka (na třtinovém cukru a koření: pravá vanilka, skořice, badyán, kardamom, hřebíček) | máslo | domácí slaný karamel | pekanové ořechy


Postup:

Na připravené těsto rozprostřeme ovesné vločky a jablíčka smíchané s rozinkami. Zavineme do štrúdlu, potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct na 170 stupňů na cca 30 min. Hotový štrúdl ještě jednou pomažeme rozpuštěným máslem, pokapeme slaným karamelem a posypeme ořechy.

09 | Hokkaido

Petr Pavlíček

Těsto:

Listové těsto | dýně hokkaido | 300 ml meruňkové marmelády | 250 g tučný tvaroh | vajíčko | 100 g cukru | špetka drceného badyánu a anýzu

Postup:

Smícháme vajíčko, cukr a tvaroh. Nahrubo nastrouháme dýni a smícháme s marmeládou. Z listového těsta vyválíme dvě plochy a pokryjeme směsí s dýni a vytvoříme na začátku plochy \"řádek\" tvarohu. Zatočíme závin, potřeme vajíčkem a pečeme při cca 180 stupních celsia cca 30 minut.

10 | Martinský makový štrúdl

Iveta Koželuhová

Těsto:

hladká mouka | tuk | mléko | sůl

Náplň:

mák | jablka | rozinky | cukr | vanilkový cukr | máslo

Postup:

Smíchat všechny ingredience a připravené těsto nechat odležet v chladu. Pak rozválet na tenký plát, potřít rozpuštěným máslem, následně rovnoměrně posypat mletým mákem, nastrouhanými jablky, cukrem, rozinkami a opět pokapat máslem. Stočit v závin, na plechu v troubě nechat upéct do zlatova. Vychladlý posypat práškovým cukrem.

11 | Marta závin

Dáša Písková

Ingredience:

hladká mouka | máslo | vejce | cukr | kypřící prášek | jablka | cukr | rozinky | ořechy | skořice

Postup:

Vše najednou zpracovat, odležet, vyválet, dát ochucené jablka, dát k sobě boční strany a péct do růžova.

12 | Makový štrúdl z pomazánkového másla

Pavlína Koťátková

Maková náplň:

1 balíček mletého máku | Mléko | 1/2 balíčku mletých piškotů | strouhaná citronová kůra | 1 balíček vanilkového cukru

Jablečná náplň:

4-6 jablek nakrájených na tenké plátky | nahrubo nastrouhané rozinky namočené v rumu | mletá skořice | krupicový cukr dle chuti


Postup:

Krupicový cukr-mák povaříme v mléce, přidáme piškoty a citronovou kůru a podle chuti osladíme. Vše promícháme. Z pomazánkového másla a mouky vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny na chladném místě odležet. Pak je nakrájíme na 2-4 díly, vyválíme na pomoučeném vále na obdélníkové pláty, potřeme prochladlou makovou náplní, poklademe jablečnou náplní, svineme a okraje dobře stiskneme. Závin přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozpuštěným máslem a v troubě předehřáté na 180 stupňů upečeme dozlatova. Hotový závin pocukrujeme.



Slané recepty:


01 | Závin s glazovanou slaninou a nakládanými cibulkami

Miloš Semenyšin


Ingredience: listové těsto | hrubozrnná hořčice | slanina od poctivého, komunismem a státní bezpečností nezkaženého řezníka | javorový sirup | nakládané cibulky | nakládaný zelený pepř | sýr čedar


Postup: Den předem si potřeme slaninu javorovým sirupem a necháme marinovat, pak slaninu lehce opečeme na pečícím papíru v troubě. Listové těsto potřeme hrubozrnnou hořčicí, přidáme glazované plátky slaniny, nakládané cibulky a posypeme čedarem. Těsto zabalíme jako štrúdl a posypeme naloženými kuličkami zeleného pepře. Pečeme v troubě cca 25 minut.

02 | Štrúdl s lososem, španátem, posypaný citrónovým kmínem

Iveta Podžorná


Ingredience: 1 listové těsto | 150 g losos | 300 g špenát Bonduelle (špenátové listy) | 2 lžíce másla | 2 cibule | 3 stroužky česneku | 3 sýry – Laktos Čerstvý sýr Natur 80 g ks | 2 lžíce pažitky | pepř | sůl | žloutek na pomazání | 1 lžička citronového kmínu | 2 lžíce olivového oleje


Postup: Všechny sýry dáme do menší misky, přidáme nasekanou pažitku ze zahrádky, sůl, koření, 1 menší stroužek česneku. Zamícháme a odložíme. Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na nudličky. Přidáme pepř, sůl, koření, lžíci citronu, trochu promícháme a odložíme . Dvě cibule a dva česneky nakrájíme a na oleji smažíme dozlatova. K cibuli přidáme sůl a koření, aby i cibule měla super chuť. Pak přidáme špenát, zamícháme a odstavíme. Vyválíme těsto o rozměru 40 x 35 cm. Na těsto rozetřeme krémový sýr. Na sýr rozložíme špenát a nakonec lososa. Okraje těsta pomažeme žloutkem a zarolujeme. Štrúdl namažeme žloutkem a posypeme citronovým kmínem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 35 až 40 minut. Štrúdl hlídáme a můžeme ještě jednou pomazat.

03 | Slaný štrúdl

Gabriela Držíková

Ingredience: listové těsto | vejce | šunka | sýr | kečup


Postup: Těsto vyválíme, potřeme kečupem, poklademe šunkou a sýrem, zavineme potřeme vejcem a posypeme soli a kmínem. Pečeme v troubě cca na 200 stupňů.

04 | Zeleninový se šunkou

Jarmila Kaletová


Ingredience: listové těsto | šunka | sýr | kečup | kmín | mrkev | celer

Postup: Těsto napůl, položíme šunku, sýr, zeleninu, zabalíme a nakonec pomažeme vajíčkem a posypeme kmínem.

05 | Klobásník

Magda Jedličková


Ingredience: listové těsto | mleté maso | sůl | česnek | koření

Postup: Mleté maso promícháme s kořením, solí a česnekem. Rozválíme listové těsto, naplníme masovou směsí, zamotáme, potřeme vejcem a péct 15 min. na 200 stupňů.

06 | Štrúdl s mletým masem

Žaneta Žišková


Ingredience: listové těsto | domácí passata z pečených paprik a rajčat | hovězí a vepřové mleté maso (doma pomleté s cibulkou, česnekem, celerem, mrkví a rozmarýnem) | ovesné vločky | strouhanka | sýr cheddar | domácí vejce | kmín

Postup: Listové těsto si rozválíme na tvar obdélníku, posypeme strouhankou a pomažeme passatou. Položíme sýr a rozprostřeme vychladlé hotové maso se zeleninou a ovesnými vločkami. Zavineme do štrúdlu, pomažeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a dáme péct na 180 stupňů na 30 – 40 min.

07 | Bramborový štrúdl plněný mletým masem, špenátem s ricottou a mozzarellou

Petra Darnady


Ingredience: 6 ks brambor | 100 g mozarelly | 500 g mleté maso | 200 g parmezánu | olivový olej | cibule | krájená loupaná rajčata v plechu | sůl | pepř | petržel hladkolistá – nať | 300 g listový špenát | česnek | ricotta

Postup: Plech vyložíme pečícím papírem, který posypeme po celé ploše nastrouhaným parmezánem ( asi 200g). Na to poklademe bramborové plátky, které lehce překládáme přes sebe. Zapečeme v troubě při 180 stupních, cca 30 minut. Bokem na pánvi si připravíme masovou směs: na troše olivového oleje si osmažíme 1 cibuli pokrájenou nadrobno, přidáme mleté maso, sůl, pepř, červenou papriku a dusíme do změknutí asi 20 minut. Pak přidáme krájená loupaná rajčata z plechovky, hrst petrželové natě a dusíme spolu s masem. Hotovou směs odložíme. Na druhé pánvi si připravíme špenát: na trošce olivového oleje orestujeme česnek na kostičky, přidáme listový špenát, špetku soli. Směs odstavíme, smícháme s kelímkem ricotty. Předpečené brambory vytáhneme z trouby, potřeme směsí špenátu a ricotty, na to rozetřeme masovou směs, posypeme strouhanou mozzarellou. Závin zatočíme na šíři plechu. A dopečeme v troubě dozlatova cca 15 minut. Hotový závin posypeme nasekanou petrželkou.

08 | Romadůro

Petr Pavlíček


Ingredience: listové těsto | 2 romadůry | 250 g tvarohu | cibule | česnek | sůl | pepř | mangold | 200 g šunky

Postup: Večer před pečením smícháme nahrubo nastrouhaný romadůr, cibule, česnek, sůl, tvaroh, pepř a necháme v teple uzrát. Spaříme cca 20 listů mangoldu. Vyválíme dva pláty těsta, na který položíme tři vrstvy ze spařených \"vymačkaných\" listů mangoldu potřených česnekem se solí. Na ně položíme plátky šunky a vše potřeme romadůrovou směsí. Zatočíme. Potřeme vajíčkem a pečeme cca při 180 stupních cca 30 minut.

09 | Slaný závin

Pavlína Koťátková


Ingredience: listové těsto | šunka | různé druhy sýrů eidam, gouda apod. | dle chuti zelenina, petržel apod. | vejce na potření | kmín | mák nebo různá semínka na posypání

Postup: Listové těsto vyválíme na pláty. Poklademe je na pláty šunky nebo sýrem, můžeme přidat i petržel či zeleninu nadrobno pokrájenou čerstvou a zavineme. Závin přendáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem, mákem a v horké troubě upečeme dozlatova.




1 zobrazení